Core

8120 pregleda
0 komentara

Core trening i njegove dobrobiti

U poslednje vreme dosta se piše i priča o core treningu. Pretpostavljam da je većina vas čula za ovaj vid treninga, ali da i dalje niste baš sigurni šta je core i šta zapravo dobijate radeći vežbe za jačanje core muskulature.

Core, jezgro ili središte čine mišići oko kukova, trbušni mišići, mišići leđa i ramena. Ovi mišići funkcionišu kao jedna snažna celina.  Mišiće jezgra možemo podeliti u grupe. Prvu grupu čine duboki mišići leđa i stomaka. Ovi mišići se nalaze blizu kičme i njihova funkcija je da pružaju potporu kičmi, kao na primer kada mirno stojimo. U drugu grupu spadaju površinski mišići stomaka i leđa. Površinski trbušni mišići kontrolišu položaj karlice i rebara i omogućavaju nam da rotiramo i savijamo trup prema napred. U ovu grupu spadaju i površni leđni mišići koji vrše opružanje trupa. Dok hodamo ili trčimo, na primer, sposobnost da stabilizujemo karlicu omogućava nam da efikasnije koristimo mišiće nogu. Treću grupu čine mišići i vezivna tkiva koja omogućavaju da se snaga prenese sa donjih na gornje ekstremitete.

 

Snažan core igra veliku ulogu u sportskim aktivnostima, kao i pri obavljanju svakodnevnih fizičkih aktivnosti. U mnogim situacijama, u svakodnevnom životu ili na treningu, prenosimo snagu iz donjeg dela tela u gornji. Ta sposobnost upravo zavisi od snage core muskulature. Core stabilizuje telo što omogućava da se krećemo u bilo kom pravcu, na bilo kom terenu ili da stojimo u mestu bez gubitka ravnoteže. Takođe, snažan core sprečava pojavu bolova u leđima koji je česta pojava danas s obzirom na porast broja sati koje ljudi provedu sedeći na poslu, u prevozu i kod kuće.

 

Neke od najboljih vežbi za jačanje mišića jezgra su:

  • Most – početni položaj ležeći na leđima, stopala na podu u širini kukova, ruke pored tela. Zadnjicu podići od poda i ostati u tom položaju.
  • Podizanje ramena – početni položaj ležeći na leđima, stopala na podu u širini kukova, prsti na slepoočnice. Podići ramena, približiti rebra prema kukovima i vratiti se u početni položaj.
  • Izdržaj na podlakticama – osloniti se na podlaktice i na kolena (ili nožne prste) tako da su laktovi ispod ramena, telo je u jednoj liniji od potiljka do peta, stomak uvučen i stegnut. Ostati u ovom položaju.
  • Leđna ekstenzija – početni položaj ležeći na stomaku, ruke pored tela, brada ka grudima. Podići trup, pružiti ruke daleko iza sebe i vratiti u početni položaj.
  • Široki sklek – postaviti šake šire od širine ramena i osloniti se na nožne prste (ili na kolena). Saviti ruke u laktovima, laktovi u stranu, a grudi do nivoa laktova. Pritisnuti šakama pod i vratiti se u početni položaj.

Gore navedene vežbe mogu raditi svi, bez obzira na fizičku spremnost. Core je naše središte moći, centar snage i stabilnosti, stoga će vam svakodnevno izvođenje ovih vežbi omogućiti da sa lakoćom obavljate sve svakodnevne aktivnosti.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *