EDUKATIVNI_6_slika_za_tekst

1681 pregleda
0 komentara

Plato u vežbanju

Pre nego što pročitaš tekst do kraja, uzmi jedan minut. Zažmuri i zamisli jednog štrebera i jednog sportistu koji stoje jedan pored drugog i pitaj se da li imaju nešto zajedničko?

Nešto imaju sigurno… jedna od malobrojnih stvari koje “štreberi” i sportisti imaju zajedničko jeste plato.

Šta je u stvari plato?

Plato predstavlja stalni ili trenutni prestanak razvoja ka nekom cilju. Oni što vole da uče plato se obično dešava ukoliko prethodna gradiva nisu dovoljno usavršena, pa jednostavno dalje ne mogu. Fizički aktivnim ljudima  plato se javlja prilikom zasićenja tj. zamora mišića ili ukoliko je telo naviklo na jedan pokret.

Učiš i učiš a u glavu ništa ne ulazi, je l’ to poznato?

Ili ono, idem pet puta nedeljno na BodyAttack, a rezultate ne vidim?

U čemu je fora, kako pomeriti granicu?

Da bi napravio pomak moraš svom telu dati novi izazov. Pritom ne mislim da BodyAttack nije izazovan ali ako ga radiš pet puta ili si od onih što ga ”rade” pet puta (kad je poslednji set a Miki viče: “Svi kao jedan niko ne odustaje, svi kao jedan!”  a ti si u fazonu: “Ma ćao!”). Ili ga toliko radiš da ti se telo naviklo na BodyAttack pokrete (lično ovakvu osobu ne znam 😉 ).

Zašto neki maratonac može da istrči 42km a neko drugi 100m. Veoma je jednostavno – ljudima koji trče maraton je telo naviklo na jedan te isti pokret, dok drugima kad vide gradski autobus i zeleno svetlo na semaforu predstavlja, priznaćete, fin izazov.

Ključ je u kombinovanju

Plato možemo usko povezati i sa monotonijom. Ono što vam uvek govorimo jeste da kombinujete treninge. Značaj i uspešnost treninga se ne meri time koliko si se ti oznojio u tih pola sata-sat. Toliki broj LesMills programa postoji sa razlogom. Svaki je na svoju ruku specifičan i sam po sebi fantastičan, njihovo kombinovanje će te dovesti do rezultata a da nisi ni primetio. Slažem se da treba da ideš na ono što ti se sviđa, ali iznenadi sebe – ubaci malo Balancea, Sh’ Bama, CxWorxa, BodyJama. Sigurno se nećes oznojiti kao na Attacku i Combatu ali ćeš sasvim sigurno nahraniti telo dobrim treningom i gotovo sigurno možeš očekivati i neku upalicu. 🙂

Vasimir Dimitrov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *