EDUKATIVNI_2_slika_za_tekst

1114 pregleda
0 komentara

Telo postoji da bi se kretalo

Danas se ljudi u stvari puno kreću, iako mislimo da je drugačije. Samo pomislite koju kilometražu pređete svaki dan kolima, gradskim prevozom… Na drugi kontinent možete stići za samo nekoliko sati a da ne napravite ni desetinu koraka.

MNOGO SE KREĆEMO, ALI…

Tu se u stvari javlja najveći problem. Krećemo se jako brzo u prostoru ali jedva pokrećemo naše telo. Polako zapuštamo naše osnovne funkcije zglobova i mišića koji vape za pokretom. Polako gubimo svesnost koliko je naše telo u stvari pokretno, koliko imamo zglobova koje mozemo mrdati i kojim sve pravcima. A u svakodnevnim aktivnostima ne koristimo ni četvrtinu istih. Zaboravili smo da se možemo kotrljati, prevrtati, okretati… Budite opet dete u svom telu, istražite nove pokrete.

Svako će se osećati bolje kada umesto kolima ode peške ili biciklom na posao, fakultet… I to je neki početak većeg pokretanja tela, ali nije dovoljan. Zamislite u toj šetnji svoj kičmeni stub koji se nije puno pomakao, zamislite zglobove ramena koji se nisu pokrenuli, a zglobovi kukova napravili samo desetinu njihove mogućnosti pokreta. A svi znamo da većina nas trpi bolove u istim tim predelima. Šta li se tek pokreće kada ustanemo ujutru i sednemo u kola, kada sedimo osam sati na poslu? Skoro NIŠTA.

Naše  telo je stvoreno tako da bi se kretalo i pokretalo. Počnite već danas, po malo, da ipak ne šokirate svoje telo. Da dok sedite napravite par velikih krugova rukama. Da pustite svoju omiljenu muziku i pokrećete se uz nju. Da probate neki trening koji do sada niste. Da povećate broj treninga u toku nedelje. Da čučnete dok podižete nešto sa poda. Da se protegnete više dok brišete prozore. Da se igrate sa svojom decom u parku. I još jednom, okrećite se, krećite i pokrećite.

Nagradite svoje telo pokretom i ono će nagraditi vas.

Suzana Skenderoski

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Widgets In Tabs