rasporeeed
smek-fitness-viber-stickers
previous arrow
next arrow

8823 pregleda
0 komentara

BORJANA SIMOVIĆ: Značaj pravilne ishrane u sportu

Borjana je član Šmeka od samog otvaranja kluba. Činjenica da je po zanimanju nutricionista – dijetičar dovoljno govori o njenom životnom stilu. Sport i zdrava ishrana su deo njene svakodnevnice, a Les Mills treninzi neizostavan element za uspešan put do cilja. Vaš cilj je da promenite svoje životne navike? Borjana će vam dati par saveta 🙂

Zašto treniraš u Šmeku?

Pa sve je počelo kada me je brat nagovorio da odem sa njim na trening. Nisam znala šta je Les Mills i imala sam predrasude prema grupnog fitnesu. Od skeptičnosti do oduševljenja delio me je samo jedan BodyCombat trening. Prvi čas mi je bio kod našeg Milana. Ne znam šta mi bi pa da odlučim da mi prvi trening bude tako intezivan, ali ja sam se toliko oduševila i toliko mi je skočio adrenalin da sam izdržala do kraja, bez pauza i opcija. Dan nakon toga sam dobila strašnu upalu, ali sam se vrlo brzo vratila po još.

Šta te vezuje za Šmek?

Ovde dolaze ljudi koji slično razmišljaju. Ako voliš Les Mills mi smo već tu negde na istoj talasnoj dužini i to zajedničko interesovanje će nas sigurno dovesti do prijateljstva. Ovde sam upoznala kvalitetne ljude. Svako je na svoj način drugačiji, ali imamo slične životne stavove. Živimo zdrav život.

BORJANA_baner_vest_01

Da li je zdrav način ishrane i bavljenje sportom oduvek deo tvoje svakodnevnice?

Naravno. Kada sam bila dete trenirala sam latinoamerički ples, pa sam prešla na košarku, ali tu se nisam baš nešto pokazala. Pronašla sam se u odbojci koju sam trenirala sedam godina. Ja sam sportski tip i ta crta ličnosti me je usmerila na nutricionizam kojim se bavim godinama.

U kojoj meri su povezani zdrava ishrana i bavljanje sportom?

Ja svojim pacijentima često preporučujem Les Mills treninge. Nije sve samo u treniranju, nije ni u ishrani, ali jedno bez drugog ne može.
Bazalni metabolizam je energija koju telo troši u stanju mirovanja, a ako je ta energija usporena metabolizam ne može da se ubrza samo bavljenjem fizičkom aktivnošću već i regulisanom ishranom. Vrlo je bitno i da jedete posle treninga jer ćete u suprotnom izgubiti mišićnu masu i masti, a kada ih jednom izgubimo jako je teško povratiti ih.

Kakav si napredak primetila nakon što si krenula na Les Mills treninge?

Pre svega psihički. Vrlo sam energična po prirodi. A u Šmeku me uvek čeka dobro društvo, muzika i energija. A i liniju sam dovela do savršenstva. Dobro su mi došla ta tri četiri kilograma mišićne mase koju sam izgradila na BodyPump-u. BodyBalance mi je takođe jedan od omiljenih treninga. Toliko se dobro osećaš posle…Baš ima adekvatno ime.

BORJANA_baner_vest_02

Šta bi ti preporučila nekom ko tek sada počinje da trenira?

Savetovala bih mu da ide postepeno. Ne da žuri, kao ja. Nemojte baš odmah na BodyCombat. I pazite na ishranu. Bazalni metabolizam se usporava ako čovek naglo krene da smanjuje gramažu svog jela. Ako malo jedemo, a puno treniramo usporićemo bazalni metabolizam i krenućemo da se gojimo.

Šta se dešava? Naš mozak kaže: „E, sad ću ja ovo da sačuvam za ne daj bože. Ne jedem, a trošim se. Sad ću da se usporim da ostanem živ“. Nemojte to dozvolite. Budite umereni i uživajte u zdravim navikama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Widgets In Tabs