rasporeeed
smek-fitness-viber-stickers
previous arrow
next arrow

1357 pregleda
0 komentara

ČETIRI TRIKA ZA EFIKASNIJI TRENING

Sigurno ti se bar nekoliko puta desilo da dođeš na trening a kada se završi imaš osećaj da je bolje da nisi…

Ne brini se, i nama instruktorima to ume da se desi. Postoji nekoliko razloga zbog čega ponekad ne možeš da uradiš trening onako vrhunski kako ti želiš. Pogotovo ako si tek na početku. A ukoliko se to često ponavlja velika je verovatnoća da nećeš videti skoro nikakve rezultate. Nastavi da čitaš dalje, pronaći ćeš načine kako to da sprečiš:

1.   Pokušaj da ne jedeš bilo šta

Brzo živimo i brzo se hranimo, ali to nikako nije dobro za naš organizam.

Krenimo jednostavno – da bismo dobro uradili trening treba nam energije. Ta energija u organizmu uskladištena je u mišićima i jetri i zove se glikogen. Da bi naše rezerve energije bile uvek dobro popunjene najbolje je da ishrana bude bogata ugljenim hidratima sa niskim glikemijskim indeksom.

To su npr. hleb od integralnog brašna, integralni pirinač i testenina, povrće, riba, nemasno meso i mlečni proizvodi. Ukoliko počneš da se pridržavaš ovoga videćeš brzo da ćeš imati više energije na treningu, a bićeš oduševljen/a koliko vežbi ćeš moći da uradiš. J

2.   Isplaniraj svoj nedeljni raspored treninga

Ovaj deo zavisi prvo od onoga što želiš da postigneš. Ukoliko želiš da smršaš ili želiš da oblikuješ svoje mišiće ili ipak samo da povećaš izdržljivost – Tvoj nedeljni plan mora imati smisla.

Verujem da je ponekad tešto uskladiti treninge sa poslom, faxom i svim obavezama, ali sedi i popričaj sa bilo kojim našim trenerom. Mi ćemo ti pomoći da uskladiš treninge i obaveze a da tvoji dolasci počnu da imaju smisla i vidljive rezultate. Ne zaboravi, mi u Šmeku smo tu zbog tebe!

3.   Odmor pre svega

Ovo je moj favorit! I ovo više nije tajna – Rezultati se prave u fazi OPORAVKA! Trening je samo sredstvo za podsticanje te promene.

Tako da, kada uradiš trening, ne treba ti još jedan i još jedan i još jedan… A onda za nekoliko dana već ti se spava, ne čuješ kada ti se ljudi obraćaju, usporavaju ti se refleksi, uhvati te prolećni umor, jesenji umor, zimski umor… Ne, samo ti treba odmor.

Pokušaj da dođeš samo na jedan trening i da ga uradiš onako kako treba. Bez da se štediš na svakom da bi mogao/la da ostaneš još malo. Možemo se mi družiti i van sale i van teretane. J

Ukoliko imaš problem sa ovim, slobodno popričaj sa nekim od nas da ti napravimo neki plan kako da prevaziđeš previše treniranja. Jer veruj mi, i za pola sata možeš postići isti taj efekat za koji tebi treba tri sata jer se štediš.

4.   Odluči da ćeš danas baš da se potrudiš

Ovo je možda jedna od najbitnijih stvari vezanih za efikasan trening. I moraš imati u vidu da na treningu moramo osetiti napetost u mišićima, bude nam teško ponekad i jedva dišemo, sto puta hoćemo da izadjemo sa treninga, imamo osećaj da će da nam otkaže telo, ali prosto – Moraš.

Sve to su normalne pojave na treningu, ali ukoliko se ne dese znaj da tvoj trening nije bio baš nešto efikasan. Možda ne uspeš na svakom treningu da dođeš u ovu zonu, ali pokušavaj pomalo.

Na primer, kada počneš da osećaš napetost u mišićima pokušaj da pronađeš svoju granicu, i ostani tu na granici između mogu i ne mogu nekoliko ponavljanja. I tako svaki trening dodaj još nekoliko, ili se spusti u pravi čučanj nekoliko puta.

Videćeš kako je dobar osećaj posle kada kažeš sebi: „Danas sam uspela više, a sutra ću još dva da dodam“.

Ja volim da kažem – Kada počne da boli, onda počinjemo da brojimo ponavljanja.

Imaj to u vidu. J

Bitno mi je da znaš

Naš tim instruktora ti je na raspolaganju, bilo da već treniraš kod nas ili se predomišljaš da počneš. Ne zaboravi da u ovome nisi sam/a i da smo mi tu da ti pomognemo da što pre vidiš rezultate koje željno čekaš.

Sve je moguće, moguće je da budeš u top formi i da odlično izgledaš čak i ako ti misliš da nije. Prepusti to nama, mi ćemo ti pomoći da se zaljubiš u treninge, da dobiješ svoje telo iz snova a tvoje je samo da nam veruješ na reč.

Vidimo se u ŠMEK-u.

Mima-Radeta

Tekst napisala Mima Radeta, trener i edukator u ŠMEK fitness centru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Widgets In Tabs