rasporeeed
smek-fitness-viber-stickers
previous arrow
next arrow

3018 pregleda
0 komentara

DA LI JE TRČANJE ZDRAVO ZA KOLENA?

Znaš već da voditi zdrav život nije ni malo lagano. Pazi šta jedeš, vežbaj redovno… A između svega toga treba da ubaciš i trčanje. Pa se javilo pitanje – da li je trčanje zdravo?

Postoje dva tipa trčanja u fitnesu – tračanje na otovrenom/napolju i trčanje na traci. Oba imaju svoje prednosti i mane, ali nas je zanimalo koliko je trčanje dobro za tvoja kolena. Pa smo istražili.

Tračnje na traci ili napolju?

Iako se veruje da postoji – zapravo mala je razlika između trčanja na traci i trčanja u prirodi.

talkforfitness.com objavio je kompletnu diskusiju naučnika koji ti to mogu potvrditi.

Prednost trčanja na traci

  • POMAŽE TI DA SAGORIŠ VIŠE KALORIJA, iako se više mišića i delova tela angažuje kada trčiš napolju, ipak se sagori više kalorija na traci. Razlog? Zato što se traka konstantno kreće, krećeš se i ti zbog straha da ne padneš. Kada postaviš cilj i brzinu, ne praviš pauzu, već celih 20 minuta trčiš konstanto istom brzinom. Dok napolju, možeš da trčiš 20 minuta, ali je veća verovatnoća da ćeš usporiti, pa čak i stati ukoliko se umoriš;
  • EFIKASNE SU, jer često vreme utiče na raspoloženje, pa čak i kada te mrzi da izađeš iz prostorije, ti imaš traku na koju u svakom trenutku možeš da se popneš i uradiš kardio trening;

Mane trčanja na traci

  • SLABE KOSTI, su zapravo mana, jer dok trčiš napolju podloga je čvrsta i zbog pritisaka stimulišeš rast i jačanje kostiju. Dok je na traci podloga meka, smanjen je otpor i ne stimulišeš rast i razvoj kostiju, pa dolazi do mikropovreda.
  • NEMA SNAŽNE ZADNJICE, jer trčanje na traci u opšte ne kontrakuje te mišiće. Dok kada trčiš napolju podloga se ne pomera, pa moraš da uložiš veći napor da napraviš pokret, pa pozajmljuješ snagu od gluteusa.
  • MENTALNO ZDRAVLJE? Osim ako nemaš svež vazduh, cvrkut ptica, ljude, pirkanje vetra… Dok trčiš na traci, onda je i dalje najbolje trčati u prirodi zbog svih mentalnih benefita koje ono nosi sa sobom.

Dobro, šta je onda bolje po mene i moja kolena?

Oba trčanja nas održavaju fit i zdravim. Prednost trčanja u zatvorenom je što održavaš kardio zdravlje vrhunskim, sagorevaš više kalorija, brže mršaviš…

Trčanje napolju pospešuje mentalno zdravlje, aktiviraš i mišiće zadnjice, jačaš kosti i pluća.

Ali, ni jedno ni drugo i dalje ne govore o tvojim kolenima?

Zaključak?

Trčanje treba da bude aktivnost koja ti pomaže da ubrzaš metabolizam, poboljšaš kardio izdržljivost i pomogne ti da sagoriš što je više kalorija moguće (u suprotnom se baviš profesionalno atletikom, ali ti već onda znaš sve mane i vrline trčanja). Ali, ako ti je bitno zdravlje kolena i njihova izdrživost, onda je trčanje napolju preporuka.

Ali, zapamti da i preterano trčanje može da dovede do povrede kostiju i kolena, bez obzira na benefite koje pruža. Pa je najbolje za sve kombinovati oba!

Vidimo se i družimo u ŠMEK-u.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Widgets In Tabs