rasporeeed
smek-fitness-viber-stickers
previous arrow
next arrow

6630 pregleda
0 komentara

Dragana Novaković: Devojka koja ruši stereotipe

U Šmeku ćete zaista naići na interesantne ljude. Eto na primer, Dragana Novaković sa info deska je fudbalski sudija. Da, dobro ste pročitali -fudbalski sudija, ali i student sportske medicine koji želi da krene na doktorske studije.

Trenutno uživa sa nama u Šmeku, zaljubila se u Les Mills treninge i atmosferu u klubu. Jedna je od mnogih Šmekera koji svojim životnim pričama prosto plene pažnju.

Bavila se se sportom pre nego što si počela da vežbaš u Šmeku?

Od kada znam za sebe sport je bio jedan od najvažnijih segmenata mog života. Jedno kratko vreme sam trenirala odbojku, bila sam na par treninga gimnastike, i nakon toga sam prešla na atletiku u kojoj sam se pronašla već posle prvog treninga. Trenirala sam dugi niz godina, a u međuvremenu sam počela i da sudim fudbal. Još mi ostaje da probam košarku i rukomet pa da zatvorim krug. 🙂

DRAGANA_slika_za_tekst_02

Kako to da si postala sudija?

To se ustvari desilo sasvim slučajno. Imala sam nepunih 15 godina, u to vreme sam imala problema i sa povredama i tražila sam nešto što će da mi okupira misli. Na televiziji je bio intervju sa jednom devojkom, fudbalskim sudijom, i istog momenta sam pomislila: ˝To je to! Želim da budem fudbalski sudija!˝ U to vreme je bilo svega nekoliko devojaka u Srbiji koje su se bavile tim poslom i to mi je bio dodatni izazov. Otišla sam na prva predavanja, zatim na prvu utakmicu… I tako je sve počelo.

Koliko dugo se baviš tim poslom i da li bi volela da se baviš time i u budućnosti? Zašto?

Upravo ove godine je jubilej, decenija na fudbalskim terenima. 🙂 Trenutno sam na listi sudija Srpske lige grupa Vojvodina (to je najviši rang muške lige koju devojke mogu da sude) i Prve lige Srbije za žene. Fudbal je i dalje moja najveća ljubav pored atletike. Svaka utakmica je izazov za sebe i svaki izlazak na teren je praćen istom dozom nervoze pomešane sa uzbuđenjem i neverovatnom količinom adrenalina. Sve dok se budem tako osećala – vikendi ostaju rezervisani za fudbalske terene.

Šta bi poručila devojkama koje razmišljaju o tome da počnu da sude fudbal?

Danas je sve više devojaka koje se bave ovim poslom što me posebno raduje. Smatram da devojke mogu potpuno ravnopravno da se nose sa muškim kolegama, i sve je manje onih koji misle suprotno. To je ljubav na ˝prvi zvižduk ˝ (kako mi sudije to volimo da kažemo :)). Upoznaš sebe u potpuno drugom svetlu, izgradiš se kao ličnost, proputuješ, upoznaš dosta ljudi, stekneš puno prijatelja i pre svega živiš jednim sportskim i zdravim životom. I što je posebno interesantno – 22 muškarca na terenu i svi moraju tebe da slušaju! Devojke, je l’ razmišljate i dalje? 🙂

DRAGANA_slika_za_tekst_03

Student si sportske medicine. Čime želiš da se baviš kada završiš fakultet?

Uf… Teško pitanje 🙂 Želela bih da ostanem u sportu, bar jednim delom. U planu su i doktorske studije zato što bih volela da se bavim i naučno-istraživačkim radom, naravno iz oblasti sporta. Trenutno imam mnogo ideja i želja, pa ćemo videti šta će da prevagne u ključnom trenutku.

Šta si mislila o grupnom fitnesu pre nego što si otišla na prvi trening?

Iskreno, nisam bila pristalica grupnih treninga zato što sam smatrala da su to treninzi za ˝žene u godinama˝ 🙂 Ja sam ceo život bila zaluđenik za trčanje i mislila sam da nijedan grupni trening ne može tako da me pomeri i da mi pruži taj osećaj kao posle dobro istrčane rute. A onda sam došla u Šmek i upoznala se sa Les Mills-om 🙂

Kako je izgledao tvoj prvi Les Mills trening?

Moj prvi trening je bio Body Vive. Do tada sam samo slušala o treninzima i iskreno – odučila sam da probam samo da vidim zašto su svi toliko opčinjeni skakanjem u sali umesto da izađu napolje i istrče se kao ljudi. Došla sam kod Suze na trening, stala u poslednji red ubeđena da ću nakon toga otići na trčanje i pošteno se preznojiti. Možete da pogađate šta se desilo? 🙂 Izašla sam sa treninga priično umorna i iscrpljena, i iznenađujuće zainteresovana! Nakon toga je usledio drugi trening, Body Attack, i tada sam se potpuno zaljubila! Sad ne mogu da zamislim nedelju bez Attack-a, Pump-a, Grit-a…

Zašto voliš da ideš u Šmek?

U Šmeku vlada jedna divna, drugarska atmosfera i neverovatna količina pozitivne energije! Brzo se uklopiš, uvek imaš sa kim da popričaš, da se nasmeješ, nekoga ko će da te motiviše kada ti je teško, treninzi su odlični, instruktori izvlače maksimum iz tebe… Osećaš se kao deo tima koji ima zadatak da se uz trening i odlično zabavi. Meni je to fenomenalno!

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Widgets In Tabs