rasporeeed
smek-fitness-viber-stickers
previous arrow
next arrow

7543 pregleda
0 komentara

GOOGLE SEARCH: AEROBIK U NOVOM SADU I DEO

Koliko često vam se desilo da rešite da počnete sa treninzima, i da se potom zapitate:
“Ali kako, gde…? Ako ne znam ja, znam ko zna. Pitaću Google.”

Vežite se, polećemo! Google.com, ukucavate teretane Novi Sad i…

“Ne, ja nisam osoba koja će svako veče odlaziti u teretanu, šetati od sprave do sprave i pokušavati da sazna kako koja funkcioniše. Mislim da je bolje da idem na aerobik.”

Pretraga broj 2, google.com, aerobik u Novom Sadu…

Tada počinje magija. Rezultati vaše pretrage pokazuju na desetine fitnes centara, aerobik studija, teretana i dok iščitavate sadržaj nekako vam se čini da svi na isti način objašnjavaju ono što nude…

Vrlo je verovatno da su u nedostatku znanja jedni od drugih i prepisivali. Zatim dolazite do rasporeda treninga, i analiza može da počne – Pilates, Fit Pilates, Power Pilates, Yoga, Power Yoga, Fitnes Yoga, High Impact, Low Impact, High-Low Impact, Tae Bo, Step Aerobik, Dance… Zatim slede ozbiljni programi čija se imena pišu u skraćenicama – TBW, TNZ, ABT i slično.

Kakav trening je idealan za mene?

Verujem da je sada dilema još veća – koji program je za vas, koliko puta nedeljno bi trebalo vežbati… Zatim odlazite do dela sajta gde možete pročitati više o “Aerobicima”. Pa kaže: Ovaj program namenjen je svima koji žele da smršaju i da oblikuju svoje telo. Zbog svoje strukture preporučuje se i muškarcima i ženama svih uzrasnih doba…

Čini vam se da je to ono što tražite, ali odlazite i do opisa drugog programa. Kad, zamislite, i taj program je namenjen osobama koje žele da smršaju i oblikuju svoje telo, kako muškarcima tako i ženama… Treći program, četvrti program, i tako do u nedogled – svi za cilj imaju da naprave od vas holivudsku zvezdu, bez obzira na to da li ste muško, žensko, da li imate 18 godina ili 58 godina.

Što više čitate, stvari vam postaju nejasnije. Vraćate se nazad, da u opisu vidite kako program izgleda. Iiii… krećemo:

Prvi program kaže: 30 min. kardio, 20 min. vežbe oblikovanja sa tegićima i 10 min istezanje.
Drugi program kaže: 30 min. kardio, 20 min. vežbe snage i 10 min istezanje.
Treći program kaže: 40 min. kardio sa step klupama, 20 min. vežbe za trbuh i zadnjicu.

Agonija se nastavlja i dalje vam sve deluje nekako isto…

Šta Google zna o aerobiku?

Pre nego što vidimo šta struka kaže o našem aerobiku, hajde da vidimo šta nam istorija govori:

Tvorac aerobika kao sistema vežbanja je američki lekar i fiziolog Kenet Kuper. Ovakav način vežbanja prvi put Kuper pominje u svojoj knjizi “Aerobics” koja je izdata 1968. god.

Termin aerobik potiče od grčke reči aer –vazduh i bios – život. Pod terminom aerobik podrazumevamo sve vrste vežbanja u aerobnom režimu rada.

Po definiciji koju je Kenet Kuper postavio, aerobik označava fizičke vežbe koje stimulišu aktivnost kardiovaskularnog i respiratornog sistema tokom određenog vremenskog perioda, dovodeći do određenih promena u organizmu kao i programe vežbanja uz muziku, koji su zastupljeni u fitnesu i u sportu.

Vratimo se sada na struku, koja je za nas mnogo bitnija, tj. vratimo se na rezultate zbog kojih smo i počeli da pretražujemo Aerobik u Novom Sadu.

Pomenuli smo da Aerobik podrazumeva SVE VRSTE VEŽBANJA u aerobnom režimu rada. A šta u stvari predstavlja aerobni režim ili aerobni trening?

Aerobni trening predstavlja vrstu aktivnosti koji povećava potrošnju kiseonika u organizmu, odnosno, pri aerobnom treningu radnu energiju dobijamo određenim biohemijskim reakcijama uz konstantno prisustvo kiseonika.

Ovakav način treniranja odvija se u zoni umerenog intenziteta i vremenski traje duže. Ono što neretko čujemo, jeste da ovakav vid vežbanja koristi masti kao izvor energije i da se zbog toga preporučuje osobama koje žele da smršaju.

Ali, da li je to zaista tako?

Da li nas klubovi obmanjuju?

Povući ćemo paralelu između onoga što ste čitali u rezultatima pretrage aerobik u Novom Sadu i onoga što kaže struka.

Klubovi kažu: aerobik treninzi u zbiru traju 60 min.
Struka kaže: aerobni rad vremenski traje duže.
Dakle, ovo je tačno.

Iz pretrage zaključujemo da aerobik treninzi svi imaju isti početak, a razlikuju se po tome koje rekvizite koriste u drugom delu. Struka kaže da aerobni trening podrazumeva sve vrste vežbanja u aerobnim treningu.

Dakle, i ovo je tačno.

Klubovi kažu: Aerobik se preporučuje osobama koje žele da smršaju i oblikuju telo bez obzira na pol i uzrast.
Struka kaže: Aerobni treninzi su niskog do umerenog intenziteta.
Dakle, složićemo se da većinom svi mogu probati ovaj vid vežbanja.

Struka kaže da aerobni treninzi koriste masti kao primarni izvor energije te se mogu delimično složiti oko mršavljenja, tj. smanjenja procenta masnog tkiva, ali ne mogu da budem saglasan sa terminom oblikovanje tela.

Okej, ako se struka i ono što klubovi kažu, u većini slučajeva slaže jedno s drugim, gde je problem?

Problem je u tom što struka kaže i nešto sto klubovi nisu rekli

Da biste postigli rezultat i imali konstantan napredak, struka kaže da vaš plan treninga mora biti raznovrstan, da u vašem nedeljnom ciklusu morate imati jednako zastupljene treninge snage, core treninge, kardio trening visokog i nižeg intenziteta, kao i treninge fleksibilnosti.

Iz onoga što su klubovi rekli možemo zaključiti da su navedeni treninzi identični, a jedino po čemu se razlikuju je ime.

Postavlja se pitanje da li je “Aerobik” za vas? Da li je to način vežbanja koji ćete voleti i na koji ćete želeti da odlazite najamanje tri puta nedeljno kako biste došli do željenih rezultata? Da li su aerobni treninzi srednje umerenog intenziteta, uz korišćenje rekvizita, vaš izbor?

Jeste li znali da se i grupni programi za vežbanje kreiraju u odnosu na naše potrebe za određenim ispunjenjem?

Da li želite da do kraja života, minimum tri puta nedeljno, odlazite na treninge koji traju 60 minuta, da uvek radite iste ili slične stvari, i da uvek trenirate srednje umerenim intenzitetom?

Čak i da pomislite: “Što da ne?”, da li ste sigurni da će vam takvo vežbanje pružiti željene rezultate?

Koji su to treninzi koji će Vama odgovarati? Da li su svi kardio treninzi identični? Koja kombinacija i koja dinamika treninga je najbolja za cilj koji ste sebi postavili?

Čitajte u narednom tekstu. Tada ćete otkriti koje su to magične reči koje treba ukucati u google pretraživač kako biste pronašli željene informacije, tj. treninge koje ćete obožavati i uvek nestrpljivo čekati. Deluje vam nemoguće? 😉

Milan Ivetić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Widgets In Tabs