rasporeeed
smek-fitness-viber-stickers
previous arrow
next arrow

4595 pregleda
0 komentara

GRUPNI FITNES VS. TERETANA: ZA I PROTIV

O da, večito pitanje. Da li je bolje ići u teretanu ili na grupni fitnes?

Ako si ljubitelj teretane onda znaš da je to jedno, hajde da ga nazovemo, samotno iskustvo. Malo je interakcije između tebe i svih drugih u teretani. Eventualno ako si došao u paru sa nekim, ili angažuješ personalnog trenera. Sva interakcija odvija se u svlačionici, dok čekaš red za tuširanje ili vodu.  Sami odgovaramo za svoje ciljeve i ako ih ne postignemo, nemamo koga da okrivimo.

Sa druge strane tu je grupni fitnes. On je više za ljude koji vole da se druže. Kojima je potrebno da u paru rade sa nekim vežbe. Grupni fitnes je dobar i zbog osećaja pripadnosti, većeg zbližavanja sa ljudima koji dele „istu muku“, ali i traženja krivca zbog neostvarenih fitnes ciljeva.

Ali da ne dužimo, hajde da nabrojimo za i protiv za oba.

Za grupne vežbe

Zdrava konkurencija

Grupne vežbe te podstiču da daješ sve od sebe. Kada vežbaš s drugim ljudima u grupi veća je verovatnoća da ćeš da se guraš dalje, tako da vežba postaje produktivnija. Jer je sigurno da ne želiš da budeš prva osoba koja će da odustane ili da odbije da uradi vežbu na pravilan i odgovarajuć način. A istraživanja pokazuju da zdravi postupci drugih utiču da se i mi tako ponašamo.

Socijalizacija

Grupne vežbe pružaju nesvakidašnju priliku druženja tokom vežbanja i pružaju mnogo više samopouzdanja. Pored toga, ne moraš da angažuješ personalnog trenera jer imaš grupnog, koji ti pruža sve neophodne informacije da uradiš vežbu pravilno. Pored toga, studije pokazuju da se mnogo više topi salo u toku grupnog vežbanja iz razloga što ti ne želiš da odustaneš i budeš baš ta osoba koja nije izgubila ni gram. Pa se trudiš da treniraš jače, bolje i više.

Motivacija

Grupne vežbe odlične su za motivaciju jer cela grupa ohrabruje i daje energiju drugima da urade više. Ona čuvena rečenica „U ovome smo zajedno“ znači da se svi članovi grupnog treninga ohrabruju, međusobno povezuju i podstiču da bi izdržali trening do kraja. Pored toga, osećaj zadovoljstva i postignuća je takođe zajedničko iskustvo koje te tera da se vratiš ponovo na novi trening.

Zabava

Istraživanja potvrđuju da je zabava odličan vid koji te tera da treniraš, a grupni fitnes je upravo to – Zabavan. Jer ne samo da ima strava muzike, ritmičnih pokreta i kombinacija vežbi za celo telo, već je verovatno da na grupne treninge ideš sa svojim drugarima, porodicom, prijateljima… Pa je i zabavno posle prepričavati ko je bio crveniji, jači ili bolji na treningu.

grupni-fitnes

Protiv grupnog fitnesa

Pritisak

Grupno vežbanje može da se doživi i kao kazna, a ne kao zabavi i društvena aktivnost. Pogotovo ako osećaš dodatan pritisak da moraš da budeš bolji od svih. U tom slučaju, treba da pronađeš treninge u kojima ćeš moći da uživaš, ne da se opterećuješ.

Osećaj stida

Jedino što ne treba da radiš u grupnom fitnesu je da se upoređuješ sa drugima, ili da osećaš da ne možeš da držiš korak sa ostalim. Osećaj stida je moguć, ali ne bi trebalo da traje duže od tri meseca. Bitno je da postaneš svesna osoba koja razume da nismo svi isti i da neko može da uradi 100 sklekova, čučnjeva, trbušnjaka, špagu, most… A neko na tome treba da radi.

Nedostatak pažnje

Na grupnim treninzima instruktori retko imaju vremena da posvete pažnju svakom po na osob, pa je moguće da ti se to neće dopasti. Jer ne znaš da li radiš vežbu dobro, da li dovoljno dobro izvodiš pokret, koristiš spravu i slično. Pored toga, grupni fitnes se prilagođava većini, ne pojedincima, pa je moguće da će ti s vremenom postati dosadan ukoliko želiš da postigneš više.

 

Za teretanu

Fokus

Ukoliko odlučiš d avežbaš u teretani možeš otkriti da imaš mnogo veći fokus nego učesnici u grupnom okruženju. Jer u teretani ti radiš na ličnim ciljevima i ne skreće ti fokus grupa, tako da možeš da postaviš svoje granice, ali isto tako možeš i da ih prekoračiš.

Veći izbor

U grupnom fitnesu radi se na nekoliko različitih područja tela, dok se u teretani možeš fokusirati samo na jedan. Na primer, prvi dan radiš samo ramena i ruke, drugi dan trbušnjake, treći cardio, četvrti noge… Ti biraš na čemu ćeš da zadržiš fokus i nemaš instruktora da te upozorava ukoliko odlučiš da prilagodiš vežbu svojim emocijama.

Vežbaš u sopstvenom ritmu i postavljaš lične ciljeve

U grupnim vežbama postavljaju se masovni ciljevi, dok u teretani ti imaš svoj cilj na osnovu kojeg kreiraš vežbe kako bi se povećala efikasnost. Pored toga, radiš ih tempom kojim možeš, ne kojim ti grupa nameće.

teretana

Protiv teretane

Samoća

Ukoliko vežbaš sam to može štetno uticati na tvoju motivaciju. Bez druženja i zabave, kao i osećaja pripadnosti, ti ukoliko ne vidiš rezultate brže odustaješ od onih koji rade u grupi. Nećeš osećati povezanost sa teretanom, pa je vrlo verovatno i da ćeš posle određenog vremena odustati. Samim tim i prekinuti zdrave odluke.

Nema odgovornosti

Ukoliko se ne uključiš u grupne vežbe onda nemaš odgovrnost za svoje vežbe. Ne postoji niko ko te može ohrabriti, niti bilo ko ko bi te naterao da se osećaš loše ukoliko preskočiš jedan trening. A gde je jedan, tu dolazi i drugi i tako dolazi do odustajanja.

 

Zaključak

Bilo bi dobro da kombinuješ i jednu i drugu vrstu vežbi. Jer ćeš u teretani brže postići svoje ciljeve, dok ćeš na grupnom fitnesu steći naviku dolaženja, osećaj pripadnosti, odgovornosti, ali ćeš se i zabaviti i uživati. A kako i na koji način kombinovati i teretanu i grupni fitnes, pisaćemo u sledećem blogu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Widgets In Tabs