rasporeeed
smek-fitness-viber-stickers
previous arrow
next arrow

2916 pregleda
0 komentara

Kako izbeći pretreniranost?

Kada počnemo sa vežbanjem, svi u glavi imamo jedan cilj, a to je da postignemo rezultat. Međutim, uvek treba imati na umu da rezultat ne dolazi preko noći. Da li ste višak kilograma stekli juče? Da li ste kondiciju izgubili pre 3 dana?

Često se dešava da vežbači, sa pojavom prvih rezultata i sa ciljem da što pre postignu još bolji rezultat, postanu prekomerni entuzijasti, vodeći se mišlju – Ako sam sa ovo malo vežbanja postigao tako dobar rezultat šta će tek biti ako budem vežbao više?

 

Što više treniram – više ću rezultata imati. Ne.

Da li ćete zaista doći do vitke linije i biti u dobroj formi ako vežbate više od sat i po vremena dnevno, ako idete na dva, tri ili više treninga tokom dana i ako nemate ni dan odmora ili bar aktivne pauze?

Sa takvim tempom treniranja možemo sebi više naškoditi nego pomoći. Zašto? Dok treniramo, mi naprežemo i opterećujemo mišiće. U mišićnim vlaknima dolazi do mikrotrauma koje telo popravlja tokom odmora i tako mišići postaju snažniji. Dakle, trening je na neki način stres za organizam, a odmor je vreme kada se dešavaju promene i pomaci. Međutim, ako treniramo suviše intenzivno svakog dana a naše telo ne uspe da se oporavi – umesto da postignemo željeni rezultat može doći do pretreniranosti.

 

Šta je pretreniranost?

Pretreniranost je stanje sniženih funkcija organizma koje nastaje usled prekomerne i neadekvatno dozirane fizičke aktivnosti.

Simptomi pretreniranosti

Neki od simptoma su manjak energije, težak osećaj u nogama, poremećaj spavanja, nedostatak apetita ili mršavljenje, česte prehlade, izostanak rezultata, dosada, gubitak motivacije za trening, deprimiranost.

 

Kako izbeći pretreniranost?

Za izbegavanje ovog stanja potrebno je da ograničimo trajanje treninga na 45-90 min dnevno. da se obezbedi adekvatan odmor nakon treninga, da se postepeno povećava opterećenje na treningu kao i da se ishrana obogati odgovarajućim hranljivim sastojcima (proteinima, mineralima i vitaminima).

 

Koja je prava mera kada su u pitanju grupni programi?

Za istinski rezultat trebalo bi vežbati minimum 4- 5 puta nedeljno.

Od toga bi trebalo da imate: 2 x kardio trening (BODYATTACK™, BODYCOMBAT™, BODYSTEP™, GRIT CARDIO™, BODYVIVE™, SHBAM™) 2 x trening snage (BODYPUMP™, GRIT STRENGTH™, CXWORX™) i 1 x trening fleksibilnosti (BODYBALANCE™).

Kako biste dali svojim mišićima dovoljno vremena da se oporave npr. od BODYPUMP™a, pustite da prođe najmanje 48h, pa tek onda ponovite isti trening. U međuvremenu idite na neki cardio trening ili na trening fleksibilnosti. Takođe, kako biste izvukli maksimum iz svakog treninga nije preporučljivo vezivati dva intenzivna treninga npr. GRIT™ i BODYCOMBAT™, BODYPUMP™ i BODYATTACK™ i sl.

Ako nikada, ili dugo, niste vežbali, slobodno možete početi sa treninzima nižeg intenziteta, i vežbati samo 30 minuta, a iz nedelje u nedelju postepeno povećavajte trajanje i intenzitet treninga.

 

Instruktorka Jasna Nikolin

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Widgets In Tabs