rasporeeed
smek-fitness-viber-stickers
previous arrow
next arrow

3807 pregleda
0 komentara

KAKO KOMBINOVATI TERETANU I FITNESS?

Održati zaokružen fitness režim efikasnim može biti jako teško, pogotovo ukoliko imamo užurban način života.

Svi spominju neke kardio treninge, snagu, kondicione treninge, treninge istezanja, visoko intenzivne intervalne treninge, nisko intenzivne intervalne treninge, jogu, pliometriju… I pomisliš: „Hoće li ova fitness industrija ubaciti još koju vežbu koju ne smeš da propustiš da uradiš?!“

Teško je odlučiti šta bi trebalo raditi, a sam opseg mogućnosti kako trenirati i ostati u formi može te dovesti do toga da ti se i ne ide na iste.

Jedan od načina da uspešno uradiš trening jeste da spojiš dva različita. Umesto da pokušavaš svake nedelje da provedeš sate i sate u fitness centru ili teretani, ubij dve muve jednim udarcem.

Kako to da uradim?

Jednostavno, nauči kako da kombinuješ dve odvojene fitness discipline u jednu. Odnosno koje grupne treninge možeš i smeš da spajaš sa kojim pokretima u teretani. To bi moglo biti trčanje i TRX, pilates i HIIT trening, Joga i ples, teretana i CXWorx… Radi se o tome da budeš efikasniji sa svojim vremenom, ali i da kombinuješ različite vrste vežbi kako bi efekat bio što bolji.

Poenta ovakvih kombinacija je da povisiš svoj otkucaj srca, a istovremeno da uključiš što više različitih mišićnih grupa u telu u jednom danu, tako nećeš morati svaki dan da ideš na treninge, pa nećeš brinuti da li su sve vrste vežbi urađene.

Koje su predosti ovih kombinacija?

Naša tela stvorena su da rade nezamislivo, tako da naš režim treninga treba da održava to. Koliko god bi mi želeli da idemo na iste, već ustanovljene vežbe svake nedelje, to nije dobro po nas, jer nećemo napredovati. Telo se brzo navikava na promene i što više telo izlažemo istim pokretima, ono nauči brže da se regeneriše i efekti rasta mišića su minimalni. Zato je idealno kombinovati.

Kako da kombinujem treninge?

Pre svega, moraš da slušaš svoje telo i da postaviš svoje ciljeve. Šta je to što ti želiš da postigneš?

Jer, nije ista kombinacija vežbi za osobu koja želi da nabaci masu, koja želi da smrša, poboljša kondiciju, poveća fleksibilnost i slično. Ali, neka kombinacija vežbi koje možeš da radiš jeste sledeća:

BodyPump i treninzi snage u teretani; Cardio trening u teretani i TRX trening; Pilates trening u teretani sa GRITom; trening izdržljivosti sa CXWorx treningom ili Les Mills Tone-om; trening snage i izdržljivosti u teretani sa BodyBalance-om; BodyCombat ili BodyAttack sa treningom izdržljivosti u teretani.

Bitno je da nakon kombinovanja vežbi napraviš dan pauzu, pa se onda vratiš na novu kombinaciju. Jer svakodnevnim dolaženjem i spajanjem vežbi nećeš postići ništa osim mišićnog zamora.

Šta ako želim da dolazim svaki dan?

U ovom slučaju onda ti ne preporučujemo da spajaš dve discipline u istom danu, ali da da kombinuješ jedan dan teretanu, drugi dan grupni fitness. Ponovo, u zavisnosti od tvojih ciljeva zavisi i kako ćeš to da uradiš, ali jedna mišićna grupa u teretani prvi dan, cardio trening drugi dan, druga mišićna grupa treći dan, HIIT trening četvrti… U ovakvim situacijama najbolje bi bilo da jednom nedeljno ubaciš trening istezanja kao što je BodyBalance, kao i da napraviš jedan dan pauzu.

Sve u svemu, napravi svoj plan treninga sa instruktorima, postavi cilj koji želiš da postigneš i prati uputstva koja od instruktora dobiješ. Videćeš da će uspešni fitness ciljevi samo da se nižu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Widgets In Tabs