rasporeeed
smek-fitness-viber-stickers
previous arrow
next arrow

2889 pregleda
0 komentara

KAKO SE VRATITI U FORMU POSLE LETNJE PAUZE?

Na kraju avgusta – znamo tačno kako se osećaš. Letnja pauza koja je, po tvom planu trebala da traje tačno koliko i godišnji odmor, malo se odužila. I kako se vratiti u formu posle letnje pauze?

Torba za trening je spakovana, ali još uvek nemaš hrabrosti da je podigneš i zaputiš se prema fitnes centru, jer se plašiš – hoćeš li izgubiti dah na kardio treningu; sa koliko težine ćeš moći da uradiš trening snage?

Moramo da ti kažemo – tvoj strah je opravdan. A evo i zašto.

ŠTA SE DESI KADA IZAĐEMO IZ FORME?

Naš kapacitet pluća je slabiji, pa je potrebno više naprezanja prilikom udisanja da bismo dopremili potrebnu količinu kiseonika, a količina protoka krvi je smanjena, pa srce mora da pumpa krv jače kako bi neophodna količina kiseonika stigla do mišića.

Iz ovoga zaključujemo da se aerobna izdržljivost gubi brže od snage, a istraživanja pokazuju da se nivo aerobne izdržljivosti gubi nakon četiri nedelje neaktivnosti.

Ne brini! Sav tvoj trud nije zauvek izgubljen.

ŠTA NE TREBA DA URADIŠ PO POVRATKU SA LETNJE PAUZE?

Ne nastavljaj tamo gde si stao. Volumen i intenzitet treninga treba da budu znatno niži nego što si navikao, zato što mišići, tetive i nervna vlakna treba ponovo da se naviknu na trening.

I ako ti se na početku čini da od samog starta možeš da podigneš opterećenje, izdržiš kardio trening do poslednjeg skoka ili pretrčiš bar još kilometar, tvoje telo još uvek nije spremno.

U ovome ti može pomoći naša, već nadaleko poznata, teorija rezultata.

KOLIKO VREMENA TI JE POTREBNO DA SE VRATIŠ U FORMU?

Kroz period koji traje između četiri i šest nedelja, tvoje telo može ponovo da se vrati na pravu stazu kada se o treningu radi. To znači da za to vreme, ako treniraš redovno, mišići se povećavaju, krvni sudovi se šire, pa je bolja i veća dostupnost kiseonika.

Tokom prvih nekoliko nedelja trebalo bi da ideš na one treninge na koje si išao i pre pauze, ali naravno – slabijim intenzitetom. Smanji broj serija i opterećenje, a u zagrevanju pre, i istezanju posle treninga treba da provedeš malo više vremena nego pre pauze.
I intenzitet i opterećenje povećavaj iz nedelje u nedelju i već nakon šeste nedelje trebalo bi da možeš da uradiš trening istim intenzitetom kao i pre pauze.

TELO PAMTI

I zbog toga ne moraš sve ispočetka. Zahvaljujući takozvanoj mišićnoj memoriji koja pamti motoriku pokreta, pa čak i razvoj mišića. Zahvaljujući toj fiziološkoj i neurološkoj sposobnosti mišićnog pamćenja, vraćanje u formu će biti mnogo brže nego kada si prvi put počeo da vežbaš.

A kako će ti ovaj povratak pasti mnogo lakše i kako treba da kombinuješ treninge da bi se najlakše vratio u formu, objašnjava naša Mima Radeta! Vredi je poslušati pre nego što zgrabiš onu torbu i zaputiš se na svoj trening!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Widgets In Tabs