rasporeeed
smek-fitness-viber-stickers
previous arrow
next arrow

2707 pregleda
0 komentara

NEAKTIVNOST: BOLEST MODERNOG DOBA

Danas se dosta priča i piše o značaju fizičke aktivnosti, o zdravoj ishrani i zdravom životu uopšte. Međutim, ono što je paradoksalno jeste kako to da s jedne strane toliko znamo o tome, a opet sa druge strane se uopšte ne pridržavamo saveta lekara i trenera i trpimo posledice toga.

Ono što je činjenica je da je fizički rad u velikoj meri zamenjen mašinama i novim tehnološkim dostignućima tako da je potrošnja energije tokom radnog dana znatno smanjena. Tome, takođe, doprinosi i veliki broj sati koji tokom dana provodimo sedeći bilo na poslu, u kolima ili kod kuće pred TV-om ili računarom.

 

ZNAMO DA FIZIČKA AKTIVNOST POZITIVNO UTIČE NA NAŠE ZDRAVLJE – ALI, UVEK POSTOJI ONO „ALI“

Mi smo rođeni da se krećemo i može se reći da je kretanje jedna od naših osnovnih potreba. Kretanjem pokrećemo niz fizioloških i metaboličkih procesa u našem organizmu i samim tim dolazi do promena u mišićnom, koštanom, kardiovaskularnom, respiratornom, endokrinom i imunom sistemu. U mlađim uzrastima, fizička aktivnost pozitivno utiče na rast i razvoj dok u zrelom i starijem dobu doprinosi očuvanju i unapređenju zdravlja. Međutim, uprkos svim dobrobitima koje nam fizička aktivnost pruža i dalje je veliki procenat ljudi koji su slabo aktivni ili potpuno neaktivni.

Verovali ili ne, jedan od najčešćih uzroka mnogih bolesti jeste upravo fizička neaktivnost. Nedovoljna fizička aktivnost povećava rizik za nastanak oboljenja srca, krvnih sudova, gojaznosti, dijabetesa, osteoporoze, kancerogenih oboljenja i sl.

 

POSTAVITE SEBI JEDNOSTVANO PITANJE

Dok čitate ovo, razmislite, koliko ste vi aktivni tokom dana? Koliko ste se kretali u poslednjih nekoliko sati? Da li ste juče možda bili na treningu ili prošetali pored Dunava? Ako niste zadovoljni odgovorom, pokušajte da već danas nešto promenite. Ne mora to da bude ništa drastično, možda da lift zamenite stepenicama ili možda da umesto autobusom baš danas prošetate do kuće.

Pokrenite se za početak. A ako se pitate koliko vam je aktivnosti potrebno, na to pitanje ćete sami sebi odgovoriti čim postanete svesni koliko uživate dok se krećete.

Jasna Nikolin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Widgets In Tabs