rasporeeed
smek-fitness-viber-stickers
previous arrow
next arrow

1037 pregleda
0 komentara

Šta je crvena zona HIIT treninga

Visoko intenzivni intervalni trening(HIIT) jedan je od najefikasnijih načina za poboljšanje kardiorespiratornog i metaboličkog sistema.

HIIT trening sastoji se od kratkih do dugih intervala rada visokog intenziteta isprekidanih sa intervalima odmora. Najpoznatiji metod je Tabata metod,tj.visoko intenzivan rad u trajanju od 20sek sa 10sek pauze i sve to u 8 rundi.

Koje su koristi HIIT-a?

Pre svega ovaj trening poboljšava tvoju kondiciju, krvni pritisak, kardiovaskularno zdravlje, ali tu su i veća potrošnja kalorija, čak i nakon treninga, i zadržava mišićnu masu, dok ostali cardio treninzi troše naše mišiće.

EPOC efekat?

EPOC efekat (excess post-exercise oxygen consumption) odnosno povećana potrošnja kiseonika u stanju mirovanja.

Verovatno se sada i pitaš šta ovo znači?!

EPOC efekat predstavlja zapravo potrošnju kalorija i nakon završenog treninga. Strava, zar ne? Ovo stanje traje nekoliko sati nakon treninga kada se telo vraća na ono stanje pre samog treninga i troši više energije u tu svrhu!

HIIT zona ili crvena zona treninga

U toku treninga naš organizam ulazi u crvenu zonu, odnosno zonu jakih napora. Ovde je intenzitet veći od 80% maksimalne frekvencije srca i subjektivan osećaj bi trebalo biti „vrlo težak“- U sebi govoriš da ćeš da umreš, proklinješ dan kada i radiš HIIT trening, crno ti je pred očima…

U crvenoj zoni naše telo prestaje da koristi masti kao izvor energije i počinje da uzima šećer tj. glikogen i iz tog razloga ovde ne sagorevamo masti! Ova zona je važna za dobru kondiciju!

Da li HIIT trening može svako da radi?

HIIT trening se ne preporučuje osobama sa kardiovaskularnim i respiratornim smetnjama, kao ni onima koji su na početku sa treniranjem.

Ako imaš baš veliku želju da probaš ovaj trening, a početnik si, onda ti savetujem da treniraš 3-5 puta nedeljno u trajanju minimum od 30 min. kako bi se povećala tvoja kondicija, izdržljivost i snaga.

Sa HIIT treningom ne treba preterivati i preporuka je da  ne ideš više od dva puta nedeljno. Takođe, bilo bi poželjno i dobro za tvoje telo da između ovakvih treninga imaš razmak od 48 sati kako bi se tvoje telo odmorilo od velikog napora i da ne bi ušao u fazu pretretiranosti!

Koji su HIIT treninzi u ŠMEK-u?

Kod nas u Šmeku možeš probati 3 različita HIIT treninga:

  • Grit strength (rezultat povećana izdržljivost u snazi);
  • Grit athletic (agilnost, brzina i eksplozivnost);
  • Grit cardio (trening u aerobnim i anaerobnim uslovima).

Tako da ako voliš izazov i da pomeraš granice svoje izdržljivosti, čeka te ekipa na jednom od GRIT treninga!

Tekst napisala,

Screenshot-1

Jovana Đurić, Les Mills instruktorka u ŠMEK-u.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Widgets In Tabs