rasporeeed
smek-fitness-viber-stickers
previous arrow
next arrow

3471 pregleda
0 komentara

TOP 10 FITNES MITOVA (REŠILI SMO)!

Svaki dan susrećemo se sa nekoliko pitanja koja su postali pravi mitovi. Zato smo odlučili da ih rešimo za tebe.

#10 Žena postaje glomazna od dizanja tegova

Daj da budemo precizniji – Žene se plaše da će ih dizanje tegova učiniti glomazno mišićavim. Česti su video snimci, pogotovo u fitnesu, u kojima mišićave žene rade zgibove, dižu tegove, rade triceps sklekove… A svaki pokret ističe ogroman mišić koji se aktivira. Ali, hajde da skratimo – Žene ne mogu da postanu velike i glomazne iz jednog vrlo bezazlenog razloga: Njihova tela ne stvaraju dovoljno testosterona za izgradnju velikih glomaznih mišića.

Testosteron je ključni sastojak za nabijanje mišićne mase, a jedini način na koji žene mogu da dobiju veliku mišićnu masu jesu steroidi, injekcije hormona i suplementi iz D kategorije. Zato, ukoliko si žena, ne treba da se bojiš da dižeš velike težine. Podizanje veće kilaže samo će te učiniti jakom, a ne muškobanjastom. I da se ne lažemo, moramo priznati da su snažne žene seksi – We love you Wonder Woman.

#9 Yoga će me učiniti dugačkim i mršavim

Moraš priznati da ima nešto umetničko u tim Yoga pozama i Tai Chi pokretima, ako ništa, makar zamišljaš da si borilački umetnik koji traži svoj unutrašnji mir, a bolje treninge fleksibilnosti nikada nećeš doživeti. Takođe, Yoga je izvanredna za ravnotežu, statičku snagu i učenje disanja. Ali, kada čuješ da će Yoga da te izduži, znaj da samo žele da te zadrže. Jer niti ćeš porasti od Yoga treninga, niti ćeš postati mršaviji.

Jedino što će ti se dogoditi jeste da će ti mišići postati fleksibilniji a njihov oblik obilniji.

Što se tiče vitkosti, Yoga neće doprineti ništa većoj mršavosti nego bilo koja druga aktivnost koju obavljaš u kući, jer na jednom času joge sagoriš oko 150 kcal što je ekvivalentno brisanju poda od 60m2. Ali, brišući pod nećeš postati fleksibilniji, dok ćeš na časovima Yoge to uspeti.

#8 Deadlift-ovi i čučnjevi su opasni

Šta si nedavno podigao sa poda? Možda kesu sa namirnicama? E to ti je jedan deadlift. A da li si ustao ili seo na stolicu? E to ti je već jedan čučanj. Opasnost od ovih pokreta postoji, naravno, kao što postoji od svih pokreta. Bitno je samo da kontrolišeš kilažu sa kojom radiš ove vežbe jer ćeš tako i smanjiti mogućnost povrede. Ali, to ne znači da su ove vežbe opasne. Šta više, opasne su jednako kao što je opasno hodati po putu ili preći preko ulice – Jer ni ulicu ne smemo da pređemo sami dok ne naučimo da prvo pogledamo levo, desno, pa ponovo levo.

#7 Tri serije od deset ponavljanja su formula izgradnje mišića

Da odmah razjasnimo: “Ne postoji najbolja kombinacija za izgradnju mišića!!!”

Previše je faktora koji se menjaju od osobe do osobe da bi se mogla napraviti formula uspeha. Da li će ova kombinacija imati efekta prilikom izgradnje mišića – Da hoće – ali, za početnike.

Pravu formulu koja tebi odgovara moraš da pronađeš, ili da unajmiš personalnog trenera pa da sa njim radiš ponavljanja.

#6 Sprave su sigurnije nego upotreba tegova

Ne, nisu. Kao što postoji mogućnost povrede sa tegovima postoji i sa spravama. Sprave su idealne za tretiranje ciljanih zona i oblikovanje istih, dok sa tegovima, šipkama, bučicama… Pokreću se i drugi mišići pa su oni super za oblikovanje i jačanje celog tela.

#5 Biti fit = Izgledati fit

Nije, niti će ikada biti!!! Biti fit znači da osoba poseduje relativno visoke performanse u širokom spektru fizičkih svojstava, uključujući snagu, izdržljivost, ravnotežu, fleksibilnost i koordinaciju. Možeš da izgledaš kao model donjeg veša, a da pritom ne možeš da pomeriš kauč.

#4 Ciljane vežbe jedino su ispravne

Koliko samo čujemo izjave poput onih da je ponedeljak dan za grudi, danas radim samo biceps ili triceps, Never skip your leg day… Planirati trening znači postaviti jasan cilj. Na osnovu cilja prave se vežbe, kako grupnih tako i individualnih treninga.

Niko ne kaže da ciljane vežbe neće doneti efekte. One su super za stvaranje fit izgleda, ali ne i fit osobe.

#3 Potrebni su mi suplementi za oblikovanje

Niko ne osporava efekte dodataka, ali oni ne mogu da ti budu zamena za obrok. Šta više, većina tablet, praškova, napitaka i magičnih eliksira nisu u stvari Sveti Gral kakvim se smatraju i unošenje suplemenata mora da bude kontrolisano od strane stručnjaka. Magnezijum, kalcijum, Beta karoten, C vitamin i slični dodaci ishrane super su za zadovoljavanje dnevnog unosa potrebnih vitamina, ali postoje i suplementi koji mnogo obećavaju, ali još uvek nemaju potvrđenih efekata.

Većinom, suplementi se koriste za brže oblikovanje, ali uz malo strpljenja, truda i redukovane ishrane možeš da postigneš čak i više.

Ako si bio/la na našem Workshop-u o suplementaciji onda znaš koji suplementi pripadaju kojoj kategoriji, a ako nisi, dođi u ŠMEK i posavetuj se sa našim instruktorima o istim.

#2 Dugo, sporo trčanje je ključ mršavljenja

Stvarno bismo svi mi voleli da je ovo istina. Ali, samo trčanje nije ništa drugo nego kardio trening u kojem jačaš srce i pluća. Ukoliko želiš da smršaš trčeći, treba da trčiš sprint dok ne počne da ti se crni pred očima, onda da šetaš dok crnina ne prođe, onda opet da trčiš sprint dok ti se ne crni pred očima i tako u krug pet do deset puta.

Ovo nije slučaj samo sa trčanjem – Ako želiš da smršaš, moraš da pomeraš sopstvene granice, ne da sa istim konstantno nastavljaš.

#1 Trbušnjaci tope salo oko stomaka

Čoveče, ovaj mit dosadan je kao i prethodno dugo trčanje. Salo sa stomaka može da se istopi samo kontrolisanim unosom kalorija i redukovanom, ali pravilnom ishranom – Ne izgladnjivanjem. Trbušnjaci su super vežbe za oblikovanje mišića i povećanje six packa, ali ne i za smanjenje sala oko istih.

Šta više, možeš da imaš trbušnjake kao grčki bogovi, a da ne uradiš ni jedan trbušnjak tokom svog života.

Postoji li još koji mit koji treba da rešimo?

Ako postoji, ostavi pitanje u komentaru ispod, ili nam piši na nekoj od društvenih mreža, rado ćemo pronaći odgovor i pomoći ti oko istih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Widgets In Tabs