rasporeeed
smek-fitness-viber-stickers
previous arrow
next arrow

1309 pregleda
0 komentara

TRENIRATI UJUTRU ILI UVEČE? ŠTA JE BOLJE?

S obzirom na to da jutarnji treninzi u ŠMEK fitness centru kreću od 1. februara, nekoliko članova nas je pitalo šta je bolje – Trenirati ujutru ili uveče?

Ali, hajde da priču počnemo ovako…

Najbolji su jutarnji treninzi. Ustaneš, odeš da uradiš kardio trening, daš nalet energije svom telu i spremno nastaviš sa ostatkom dana.

Sa druge strane, najbolje je raditi trening sat vremena pre spavanja, jer već iscrpljeno telo umaraš  dodatnim vežbama i onda lepo spavaš tokom cele noći. Zar ne?

Sigurno se pitaš i u koje vreme je najbolje raditi određen trening, jer čitaš na netu da je ovaj smršao mnogo vežbajući dva sata nedeljno, onaj trči samo u pet časova ujutru, ona diže tegove od 20h…

Da ne lupaš glavom trenirati pre podne i po podne ima svoje prednosti.

Šta dobijam treniranjem od ranog jutra?

S obzirom na to da su tvoje telesne funkcije na najnižem nivou – Jer spavanje dovodi tvoje telo u odmorno stanje – Vežbanjem prepodne pokrećeš telo da bude aktivno ceo dan, samim tim obezbeđuješ sebi i bolji kvalitet sna.

Benefiti treniranja pre podne

 • Vrlo je verovatno da ćeš brže zavoleti trening u ranim jutarnjim satima. Kada počneš sa vežbanjem, pogotovo pre posla, fakulteta ili bilo koje druge obaveze, poklanjaš pažnju prvo sebi i svom zdravlju, pa tek ostalima, što dovodi i do zdravog psihičkog stanja – A kako kažu, „U zdravom telu, zdrav duh!“
 • Vežbanje ujutru pomaže ti da povećaš nivo energije u popodnevnim satima. Ljudsko telo se ponaša najbolje sredinom popodneva, a studije pokazuju da bi rutina vežbanja od ranog jutra pomogla da se ovo poboljša.
 • Trenirati pre doručka pomaže telu da efikasnije sagoreva masti, uz to ubrzava i metabolizam, što rezultira sagorevanjem kalorija tokom dana. S tim što, trening pre doračku mora da bude kardio (ni slučajno neki drugi) i najbolje efekte daje kombinacijom kardija pre podne i treningom snage uveče.

Problemi jutarnjih treninga

 • Teško je biti i ostati motivisan, pogotovo ako nisi jutarnja osoba. Pored toga, naša pljuća funkcionišu s nižim protokom ujutru, jer nam se disajni putevi sužavaju tokom spavanja – Što otežava izlazak iz pospanog stanja.
 • Zglobovi i mišići čvršći su kada se probudiš, što ih čini posebno podložnim povredama ako vežbaš ujutru. Pre nego što uskočiš u sportsku garderobu, obavezno uradi lagano zagrevanje i istezanje, takođe probaj i da produbiš disanje – Ukoliko ideš u teretanu ili na grupni trening, onda idi biciklom, peške ili lagano trči.
 • Vežbanje pre doručka dovodi te u opasnost prevremenog umora. Već samim buđenjem naše telo počinje da radi na rezervi u rezervoaru, jer spavaš više od sedam sati.

Benefiti treniranja po podne

 • Tvoja telesna temperatura najviša je uveče. Mišići i zglobovi fleksibilniji su za 20% više nego kada ustaneš iz kreveta, što ti olakšava da vežbaš, a šanse za povrede tokom vežbanja niže su od jutarnjih.
 • Trening u večernjim satima radićeš sa više energije. I ne samo to, tvoj metabolizam i funkcije pluća takođe će raditi bolje, tako da ćeš imati više snage i izdrživosti na svim vrstama treninga.
 • Trening u večernjim satima omogućava oslobađanje od stresa nakupljenog tokom dana. Imaćeš motivaciju zbog koje ideš na BodyCombat, da udaraš džak, dižeš pet kila više od prethodnih dana, ili da se opustiš na BodyBalance-u.

Problemi večernjih treninga

 • Mnogo lakše preskačeš večernje treninge iz milion razloga. Ipak ćeš prvenstvo dati neočekivanom radnom ili porodičnom zahtevu, viđanju sa prijateljem iz detinjstva kojeg nema već pet godina u tvom životu, ili odlučiti da odspavaš jer je dan bio težak.
 • Ukoliko radiš trening sat vremena pre spavanja, teže ćeš zaspati. Nakon vežbanja povisuje se telesna temperatura, metabolizam i rad srca što prekida sposobnost tela da pređe u odmorno stanje. Pokušaj da, ukoliko radiš kasni trening, to bude trening kao što je BodyBalance, inspirisan TaiChi i Yoga pokretima.
 • Mogućnost vežbanja je ograničena. Primer samo, imaš nekoliko sati dnevne svetlosti da stigneš da trčiš po parku, ali isto tako, nakon 16h teretane i fitness centri postaju puni, pa gubiš volju za treningom jer ne možeš da uskladiš svoj program sa brojem slobodnih sprava, pa odustaješ od efikasnog treninga.

Dakle, šta treba da radim?

Treba da pronađeš šta tebi odgovara!

Najbolji treninzi u jutarnjim satima su kardio treninzi ili treninzi koji traju pola sata, eventualno sat ukoliko doručkuješ.

Ukoliko ideš pre doručka na trening, onda samo uradi lagani kardio trening – Pre toga se zagrej, produbi disanje i istegni.

Treninzi koji su visokog intenziteta su najbolji oko podneva i pre 20h. Jer treninzi visokog intenziteta povećavaju puls, temperaturu, ubrzavaju metabolizam i potrebno je barem dva, tri sata nakon da se telo ponovo opusti.

Treninzi niskog intenziteta su preporučeni u kasnim večernjim satima.

Bitno je da ti prepoznaš šta tebi odgovara, da nađeš balans između obaveza, želja, potreba i zdravlja i da, naravno, vežbaš. Bolje je bilo kakva fizička aktivnost u toku dana, nego nikakva!

Ukoliko imaš vremena da pre doručka, svaki dan, uradiš lagani kardio trening od pola sata a dva-tri puta nedeljno poslepodne i uveče da uradiš trening snage ili HIIT, onda ne brini jer ćeš biti fit do leta.

Nadamo se da smo ti pomogli,

Tvoj ŠMEK tim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Widgets In Tabs